Solicitat să comenteze faptul că în 2013, în timpul mandatului său de ministru al Justiției, 4 persoane au avut acces la arhiva SIPA și solicitat să le nominalizeze, Cazanciuc a menționat că nu e vorba de 4 persoane, ci de o comisie.
„Nu erau 4 persoane, era o comisie constituită ca urmare a unei sesizări venite la ministerul Justiției. Sistemele de supraveghere video arătau că se întâmplă ceva cu sistemul de iluminat. Prin ordin de ministru s-a aprobat o comisie care să verifice acea instalație de iluminat”, a spus Cazanciuc.
El a menționat că membrii comisiei erau persoane cu diverse funcții și responsabilități pe zona de documente clasificate și că doar aceștia au intrat într-un hol din zona în care se află depozitată arhiva SIPA.
„Au verificat instalația de iluminat, au schimbat un bec și au părăsit acea incintă constatând că toate sigiile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. Nu au avut acces la niciun document, la absolut nimic din arhiva SIPA, a fost o operațiune strict administrativă. Au părăsit locația consemnând un proces verbal la acea chestiune”, a spus Cazanciuc.
Întrebat dacă susține, practic, că un consilier al său, din tipul mandatului de ministru, care se pare că a fost și cadru activ al SRI, a intrat în arhiva SIPA să schimbe un bec, Cazanciuc a precizat că a fost vorba despre o comisie care a constatat o chestiune tehnică.
„Nu știau dinainte despre ce este vorba. Nici nu știu unde este arhiva SIPA efectiv, nu știu cum arată. Mi-au spus că este vorba de un hol unde se află această instalație de iluminat și documentele erau în birouri aflate pe acel hol, sigilate, închise, neumblat la ele, cel puțin nu în mandatul meu, cel puțin nu cu știrea mea”, a spus Cazanciuc.